Thursday, June 25, 2009

# Hati yg bergelumang modulus,samaada -ve @ +v

Memilih antara maa depan dan kebahagiaan yang entah infiniti atau tidak,
antara dua,
hati kadang2 berbelah bahagi,mana satu untuk dipilih.

Ya,kebahagiaan masa depan adalah gabungan daripada usaha dalam pelajaran dan menjaga cinta.
Tapi,di sebalik itu,Allah lahirkan perasaan cinta sebagai usikan,cuitan dan ujian kepada hati insani,
memang,masa depan dalam pelajaran adalah penting,
dengan sebab ia akan menjamin peluang kerja kelak,

Tapi,at the same time,
ketika belajar,
ia muncul....

Sebuah perasaan yang amat halus tapi amat besar pengertiannya.
Tak usah menipu diri sendiri,manusia mana yang tak pernah wujud perasaan CINTA dalam hati.
Manusia mana tak pernah jatuh CINTA.

Tapi,pelajaran?cemana?
terkadang terasa seperti mahu membuang perasaan CINTA itu jauh2,
demi pelaran dan cita2(meskipun penulis bujang trang tang2),

HAha,
usahlah ada frasa "bercinta sambil belajar,tapi pelajaran diutamakan",
tipu,tipu,tipu semata2..such a big lie...

Manakan tidaknya,
at that time,tengah mabuk,
mana nak diletak assignment jika berada dalam situasi,
pujuk memujuk,bergaduh,merajuk etc,
Sikit demi sikit,jadi banyak,
maka berlambak lambaklah terjadinya kejadian copy n paste tutor,
haha,bercakap dari pengalaman mengopy..

Ya,penulis faham,
people fall in love to find their life partner,soulmate,
Tapi,
fikirkanlah wahai kaumku(Adam),
adakah si dia akan setia jika pelajaranmu terabai?dan pabila pelajaran terabai,peluang kerjamu GELAP.Adakah dia akan terus setia??
Tak usahlah dipercayai JANJI@ MANIS insan,
Kerna HATI MANUSIA akan BERUBAH !!!!
Dia takkan setia wahai kaumku,
"Money can buy everything,money can buy love!!",
Itulah perempuan sekarang,
kalau kita ada duit,dia sayang,kalau takde duit,
sorila bang oi..
Janganla kata bukan semua perempuan begitu..
SAtu soalan,adakah cik adik sanggup berkahwin dengan orang yang tak ada duit,tak ada kerja tetap???
haha,tobat tak sanggup..


Ya,betul,CINTA,lahir ikhlas dari hati,
tapi di sebalik hati perempuan zaman sekarang,
cinta saje is NNOT ENOUGH ! bang,

Fikirkanlah kaum ADAM-ku,
sahabatku,
kawanku,
pentingkanlah priority kita,
PENTINGKAN DIRI KITA DI MASA DEPAN......

13 comments:

eiraixora said...

salam..
mungkin apa saudara ckp ni benar..
Sebab saya percaya kbanyakan kita begitu...
Tapi saudara rasa adilkh tulisan saudara ini?

karomeo89 said...

saya tak kutuk pmpuan ataw buat xadil,tapi sbagai pringatan kpada llaki,spya jgn kapel,trus kwen je..up to awk,hak awk nk brsuara

ahmad ali said...

eiraixora.. ni bukan masalah adil tak adil k...ni bukan masalah perbezaan gender, keadilan antara jantina.. tapi ni lebih menjurus kesenangan hidup,,, perempuan pon nak hidup yang lebih baik kan.. orang yang x matang je akan pikir alaa duit tak dapat beli pon cinta kami.. haha, nanti dah terkena batang hidung sendiri barula menyesal,, hahaha..time tu la wanita yang mendambakan cinta sejati akan merasa penangan cinta itu.. laki tanak bg duit nafkah, laki kaki perempuan, hahahahha

eiraixora said...

karomeo89:
Sy tak kata awk kutuk perempuan ke ape ke..
It juz, sy rasa tak adil je kalau awk ckp mcm tu..
Sy phm mksud awk, lebih baik kalau terus kawen dr kapel...
mmg hak sy bersuara kan?apa salahnyakan kalau sy bersuara sikit...:)
Sekdr utk lebih memahami tulisan saudara...
that is what blog is all about..
understanding people thought kan?
It's a good thing that u write..i juz want to understand...
sekadar mahu penjelasan...
I'm sory if what i asked membuatkan saudara marah or terasa...
No offence ok?juz an opinion...

eiraixora said...

To ahmad ali:
Sy rasa bkn perempuan je yg nak hidup yg lebih baikkn?
lelaki pon sama...
cinta?kematngan?tak boleh diukur mcm tu..
Ye, betul, awk ckp org tk matang je boleh ckp mcm tu...
Sebab itu bukan realiti bukan?
Utk pengetahuan saudara..saya tak berckp mngenai perbezaan gender....
apapun, sy phm apa yg cuba saudara sampaikan..

ahmad ali said...

sebab tu la saya kata perempuan "PON".. kan.. maknanya perempuan juga.. bukan lelaki sahaja

ahmad ali said...

kalo dah cinta kawin je la.. kalo x mampu,, tahan(kan ada hadis kan).. terutama laki la... wat pe nak bercinta tapi kosong,, cinta tu mesti dibuktikan,, iaitu melahirkan zuriat,, kan,, kalo boleh dengan cara yang halal la

ahmad ali said...

kematangan leh diukur camne seseorang tu leh handle hidup dye, dye leh pk kesan n akibat drpd perbuatan dye..dye sentiasa mintak nasihat drpd yg pakar

al_karomeo said...

ye,mmg...kmatangan and etc penting...
but,sy just nak seru geng2 laki supaye,pentingkan priority kta...
ok cmni la,klau sy kata kapel dosa,brapa org sgt la yg nk hindari..
so lbih sng sy katakan,bhwa jgn kapel,kwen trus..usha2 skit2,then mntak ptunjuk Allah...coz Allah pmilik sgenap hati..Dia xkan beri ptunjuk yg palsu,Insyaallah..
dan lelaki yg baik hny utk pmpuan yg baik dan bgtu sbaliknya...

ok,bab psai duit tu,mmg r pmpuan pn nk hdup slesa,btul la tu kan??klau laki xda duit,mna ada pmppuan nk kan??
sy bkn nk kata pmpuan ni mata duitan,bkn tu mksud sy,...tp,mksud sy nk menyeru kaum adam spya sedar,bhwa pljran utk dpt kerjaya yg hbt adlh pnting utk msa dpan...

klau laki hancor msa bcinta,hncor pljran,so efek mse dpan akan lbih gigantik!!!

dats y,kaum ADAM,pntingkan plajaran kte dulu ye...

biarkan prmpuan..nnti klw dh pntu hati tbuka nk cari bini,baru cari..
coz la ni(msa mngaji),kta xde duit skupang pon..ada??tu pon mntk kt mak pak...xkan nk bg mkn bini gna duit mak pak kot??/
jantan la skit kan??
so,pntingkan krja kta dulu..

no kapel...hehehe

Hamiza said...

sy setuju dgn pandangan anda...tapi x semua begitu..sy sendiri hingga kehari ini belum mengerti apa itu cinta antara adam n hawa...x kesah org nk kutuk kuno ke apa..yg penting harga diri kita..org tua kita n masa depan lebih utama pada sy..

akUwanie said...

salam..

ur post something like mengutuk pompuan jer..

ehem.. knpe yer, asal sebut pompuan jer, mate duitan,, asal mate duitan jer, pompuan..hurmmm

sedangkan sekarang ramai gak laky yg kikis duit pompuan!

renung-renungkan dan selamat beramah.

karomeo89 said...

to wanie,.,.

hmmmm,asalla xfikir betul2 sbelum laki tu kikis duit perempuan??
laki jenis apekah beliau??
adakah beliau lelaki yg brtanggungjawab klau bgitu?klw x,tinggalkan je la...ok??

bagi sy,im not like dat ok??
sy xkutuk,but,..im advising myself n ADAM utk pntgkan diri sndiri.,.,n to say dat,nak dirikan rmh tgga mmg kne ada duit,dats the main thing dat im goin to say.,.,

awk cbe fkirkan yg positiv kay??

fr me,buat pe sy nk kutuk pmpuan,
xde mkne.,
mngutuk pmpuan,ibarat mngutuk diri sy sndiri.,
coz asal HAWA is From ADAm.,.,
rite??

cbe fkirkan yg positif,.,.kayh?

thanx for advising.,.,
;)

& bout laki yg mngikis tu kan,dm Islam yg sbenanye,xde org yg mcm tu k.,.,

itss not about gender yg sy nak tulis ni,but it is about tanggungjawab sorang laki2...utk cari duit,nafkah kpde anak bini.,.
sbb tu sy seru spye pntgkan study dulu drpda pmpuan.,.

awk msti nk kluarge yg complete kan??so,mst la nk laki yg cmplete,.,.xsusah.,.

tapi,jgn ambik LAKI org dh la ye.,.,


sy trime tguran awk tu.,.

tp,prhatikan ayt sy dgn lbih mendalam..,.

cz,i am a poetic person,but not pathetic.,.,

renung2kan,dan selamat beramal.,.
info ringkas di ERA,.,.


:)

AmeerKaromi said...

hehe